http://lleding.blogg.se/

Sammanfattning Facebook

Publicerad 2014-01-06 15:02:49 i Allmänt,

Precis som jag skrev i sammanfattningen om Instagram så är Facebook utan tvekan det största sociala nätverk som finns. Den senaste uppdaterade siffran visade att Facebook idag har 1.19 biljon aktiva användare i månaden (Smith, 2013). Alltså är mer än en sjundedel av jordens befolkning inne på Facebook varje månad, imina ögon är detta helt otroligt.

Men Facebook har idag utvecklats till något mer än bara ett socialt nätverk där man lägger till vänner och följer varandras uppdateringar. Idag kan man söka jobb genom nätverket. Man hittar sidor vid namn ”Lediga jobb i Sverige- Endast på Facebook”. Företaget har ett eget community på Facebook för jobbsökande som vill hitta lediga jobb i Sverige och Norge (Lediga jobb i Sverige, 2014). Dom har allt från jobb inom teknik, IT, pedagogik, sjukvård, ekonomi till försäljning och mer. Man kan även chatta med någon av deras jobbcoacher för att ställa frågor kring ditt jobbsökande eller om lediga jobb i Sverige. Just detta företaget har funnits på Facebook sedan 2011 (Lediga jobb i Sverige, 2014).

Facebook tycker jag fungerar kanon nu när man går i skolan och pluggar, har man grupparbeten så skapar man grupper och håller lätt kontakten där igenom. Tyvärr tycker jag att hela charmen med Facebook har försvunnit. Idag har hel flödet med alla uppdateringarna fyllts med riktad reklam till mig som användare. Facebook har anpassat reklamen efter vem som är inloggad. Facebook har själva bekräftat att de använder information om användarna för att visa riktad reklam (Andersson,2011). Informationen kommer bland annat från vad du väljer att ”gilla” och från användarnas statusuppdateringar (Andersson, 2011).

Själv tror jag att Facebook framöver kommer tappa användare och det finns redan små ”tecken” på att det händer. En ”förlorad användare” är en kontoinnehavare som inte varit inloggad på över en månad. Under det senaste halvåret har det rört sig om 9 miljoner konton i USA och Storbrittanien (Haimi, 2013). Men trots att användandet i dessa länder sjunker så ökar det i fler sydamerikanska länder och Indien (Haimi, 2013).

Sammanfattningsvis är Facebook idag mer än de sociala nätverk det byggdes som. Jag tycker det är kul att det ändå finns ett nätverk som de flesta finns med på. Det blir då lättare att hålla kontakten och t.ex. se vad ens gamla vänner/klasskompisar och släkt gör.

Andersson, Matilda (2011) Din Facebookstatus styr reklamen [Elektronisk] Tillgänglig: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/613302-facebook-anvander-information-fran-statusuppdateringar [2014-01-06]

Haimi, Rebecca (2013) Facebook tappar användare framför datorn [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.dn.se/ekonomi/facebook-tappar-anvandare-framfor-datorn/ [2014-01-06]

Lediga jobb i Sverige (2014) [Elektronisk] Tillgänglig: https://www.facebook.com/ledigajobbisverige/info [2014-01-06]

Smith, Craig (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: http://expandedramblings.com/index.php/resource-how-many-people-use-the-top-social-media/#.UsqqnLRr-ZE [2013-01-06]

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela