http://lleding.blogg.se/

Sammanfattning blogg

Publicerad 2014-01-02 16:53:08 i Allmänt,

När jag för första gången skapade en egen blogg, vilket var i IKT kursen under första året, hade jag någolunda bra koll på vad är en blogg är. Många tror att en blogg helt enkelt är en personlig dagbok online. Det dom dock inte brukar veta är att det kan vara så mycket mer, visst det kan vara en personlig dagbok online med också en journalistisk publikation, en tabloid i bloggformat, en spel – prylsajt eller ett debatt instrument (Hedengren, u.å).

Något jag kommit under fund med i kursen är att bloggen i sig är ett mäktigt verktyg. Många stora bloggare har någon  gång suttit framför datorn och valt att starta upp en egen blogg. Utifrån det beslutet har sedan en karriär vuxit fram. Jag själv läser väldigt mycket bloggar och jag förundras över vart deras blogg tagit dem i livet. Bloggen öppnar ett nytt fönster i livet och det kan ge karriären en skjuts. Sammarbeten och företag som vill annonsera kan leda till större intäckter. Idag har det blivit ett jobb, att vara en bloggare.

Självklart finns det en baksida till det mesta, även att blogga. Har man en mer personlig blogg där man delar med sig av sina personliga tankar och vardag har näthatet blivit vanligt. Näthatet riktar sig oftast till en enskild person men kan också rikta sig mot grupp och kultur (Vetapedia,2013).

Näthatet har idag blivit så vanligt att regeringen nu på senare tid tagit krafttag för att kunna tackla hot och kränkningar på nätet. Framväxten av hot och kränkningar som sker via internet är ett exempel på hur den tekniska utvecklingen förändrar människors beteendemönster och därmed även brottsligheten, skriver regeringen. Att brottsligheten förändras innebär att det ställs nya krav på rättsväsendet och andra samhällsaktörer. (Regeringen tar krafttag.)

Sammanfattningsvis är bloggen ett fantastiskt verktyg som kan öppna många dörrar men samtidigt finns även en mörk baksida till det hela.

Vetapedia (2013) Näthat [Elektronisk] Tillgänglig: http://vetapedia.se/nathat/ [2013-01-02]

Hedengren, Thord Daniel (u.å) Vad är en blogg [Elektronisk] Tillgänglig: http://borjablogga.se/vad-ar-en-blogg/ [2013-01-02]

Regeringen tar krafttag mot näthatet- vill se fler åtal om förtal från åklagare JK (2013)  [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.dagensjuridik.se/2013/11/regeringen-tar-krafttag-mot-nathatet [2013-01-02]

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela